Kyllä pientä tuottajanalkua jännitti, kun koitti ensimmäisten läpimenojen päivä.

Läpimenot olivat tänä vuonna aikaisemmin kuin ehkä koskaan ennen. Kävelin sunnuntaina aamulla talvisen kirkkaassa auringonpaisteessa Tivolille ja kertasin mielessäni, mistä kaikesta pitää muistaa muistuttaa itseäni ja muita. Mitä jos kukaan ei kuuntelekaan minua, mitä jos aikataulu lävähtää täysin käsiin, mitä jos olen unohtanut jotain tärkeää ja sen takia koko läpärit ovatkin pilalla?

Saavuin Tivolille, jossa keittiössä jo hälistiin ja bändi asetteli kamojaan perinteisille paikoilleen. Tunsin oloni vähän hölmöksi. Se nyt ei sinänsä ole harvinaista. Mutta tajusin, että kyllä nämä läpärit tulevat pyörimään, muistin minä sitten muistuttaa kaikkia kaikesta tai en. Jännitys alkoi muuttua positiivisemmaksi, enkä malttanut millään odottaa että näkisin, mitä kaikki olivat tähän mennessä saaneet valmiiksi. Tivoli alkoi täyttyä hymyilevistä, mutta hieman hermostuneista speksaajista.

Kookoonnuimme perinteiseen aloituspiirimme ja tuottajan oli määrä sanoa jotain järkevää päivän ohjelmasta ja muistuttaa yleisistä toimintatavoista. Jotenkin siinä kävi niin, että tulin kertoneeksi kuinka monta kertaa olin käynyt kakalla. Uskon ja toivon kertoneeni myös jotain muuta. Tästä huolimatta läpimenot sujuivat paremmin kuin olisin uskaltanut toivoakaan. Vaikka pukuja ja lavasteitakaan ei vielä näissä ensimmäisissä läpimenoissa ollut, pystyin jo näkemään mielessäni lumoavan sirkusmaailmamme loisteen. En malta odottaa, että se kaikki konkretisoituu eteemme.

Läpimenojen loputtua myöhään illalla kaikkensa antaneet speksaajat alkoivat pakata kamojansa ja toivottelemaan hyviä öitä. Jäin järjestelemään Tivolille vielä viimeiset lasit tiskiin, löytötavarat talteen ja roskat roskikseen. Kotiin päästyäni lävähdin pimeään huoneeseeni sängylleni makaamaan. Silmät sulkiessani näin edelleen päivän tapahtumat selvästi edessäni. Tunsin kyyneleiden vierivän pitkin poskiani. Aluksi ajattelin, että olen vain niin väsynyt pitkän päivän päätteeksi. Todellisuudessa taisin kuitenkin pelätä sitä, että huomenna on maanantai ja speksi ei ehkä jatkukaan ikuisesti. Onneksi tämän vuoden kohokohdat ovat vielä edessä. Be prepared, koska tänä vuonna speksataan leijonan raivolla!

Sofia ”Softy” Grönroos
Tuottaja 2017