Mikä Speksi?

Speksi on elämys. Se on humoristinen, interaktiivinen ja harrastelijavoimin toteutettu musiikkitanssiteatteriesitys, jonka Turun Lääketieteenkandidaattiseuran (TLKS) Speksityöryhmä toteuttaa vuonna 2024 jo 24. kerran. TLKS Speksin järjestävät alusta loppuun Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijat eli tulevat lääkärit, hammaslääkärit ja biolääketieteen maisterit.

Speksiperinne on aikoinaan rantautunut Ruotsista Suomeen ja juurtunut olennaiseksi osaksi opiskelijakulttuuriamme. Yksi speksin keskeisimmistä ominaisuuksista on improvisaatio, jota yleisö voi vaatia huutamalla “OMSTART!”. Tällöin näyttelijät, tanssijat tai bändi esittävät edellisen repliikin tai kappaleen uudestaan, mutta improvisoimalla tuovat siihen jotain täysin uutta. Yleisö voi halutessaan huutaa omstartin jälkeen myös jonkin määreen, esimerkiksi “OMSTART, iloisemmin!”.

Speksiämme on työstetty jo alkusyksystä lähtien kevään spektaakkelimaista huipennusta varten. Turun vanhimpana ja katsojaluvuiltaan suosituimpana speksinä TLKS Speksi on toiminut jo vuosia opiskelijaperinteen modernina uranuurtajana. Vuosien varrella Turussa monet muutkin opiskelijajärjestöt ovat alkaneet tehdä omia speksejään, jonka myötä länsirannikolle onkin kehittynyt oikea speksibuumi. Esityksemme eivät rajoitu vain Turkuun, vaan TLKS Speksi tekee perinteisesti myös kiertueen ainakin kolmeen muuhun kaupunkiin.

Tule siis katsomaan ja ole mukana ilmiössä – Suomen opiskelijakorkeakulttuurin keskiössä.